Kredietunie Kennemerland in rijtje ABN AMRO, ING, Rabobank…
Wat is de overeenkomst tussen ABN AMRO, ING, Rabobank en Kredietunie Kennemerland? Alle mogen aanspraak doen op de het borgstellingskrediet van de overheid. En dat is op zijn minst opzienbarend te noemen. Het geeft ons in ieder geval veel meer zekerheid en waanzinnige trots.
Goed nieuws komt nooit alleen, zo luidt het gezegde. Een waarheid als een koe. Kredietunie Kennemerland, een vereniging van en voor ondernemers die doorgaat waar banken stoppen, heeft een veelbelovend bedrijf weer een mooi krediet kunnen verstrekken. Begin dit jaar klopte een ict-onderneming uit Haarlem bij ons aan. Zij ontwikkelen maatwerk software voor bedrijven en hadden € 40.000,- nodig. De reden was best opmerkelijk. De oprichter van het gezelschap wilde 100% eigenaar worden. Een vriend, de verkopende partij, had zich een paar jaar geleden ingekocht om het bedrijf te steunen maar nu de zaken voor de wind gaan wilde hij zijn 50% ook wel kwijt aan zijn ‘compagnon’. Alles in uitstekend overleg en met wederzijdse goedvinden. Inmiddels staan de lichten op groen: vijf leden van de KredietUnie hebben het benodigde geld aan de eigenaar uitgeleend en hij is nu met trots volledig eigenaar van dit mooie bedrijf.
Champagnekurken
De champagnekurken hadden het plafond nog niet bereikt of er kwam een tweede verheugende mededeling binnenzeilen. Na een enorm screeningstraject bij het ministerie van Economische Zaken in Den Haag kregen we de goedkeuring om vanaf nu ook gebruik te mogen maken van de zogeheten borgstellingsregeling van de overheid voor leningen. Het zegt u niets? Wel, deze regeling houdt in dat wij bij het verstrekken van een lening aan een ondernemer voor ongeveer de helft van het bedrag een staatsgarantie kunnen krijgen en dat geeft nog meer garanties dan hypothecaire zekerheid. Het houdt in dat het risico van zo’n financiering een stuk lager komt te liggen. Hierdoor kunnen we kredietaanvragen van ‘hulpbehoevende’ bedrijven nog aantrekkelijker maken voor onze leden, de kredietverstrekkers. Mocht het dus onverhoopt verkeerd aflopen met een onderneming waar geld in is gestoken, dan krijgt elk lid ieder de helft van het uitgeleende bedrag door de overheid vergoed. Dat is natuurlijk heel interessant voor onze kredietverstrekkers die ambitieuze ondernemers zo graag willen helpen.
Verguld
De vraag is: waarom hebben we het ja-woord gekregen? Ik denk dat we steeds serieuzer genomen worden. De borgstellingsregel dateert al van net na de Tweede Wereldoorlog en was decennia lang alleen beschikbaar voor heel grote banken. Maar ‘Den Haag’ staat achter de doelstelling die wij hebben als Kredietunies; ze hebben inmiddels naast Kennemerland nog twee unies groen licht gekregen. In de regio Kennemerland mogen nu ABN ARO, Rabobank, ING én Kredietunie Kennemerland aanspraak maken op de regeling. We zijn verguld, vijf maanden lobbyen, overleg en zelfs een audiëntie bij het Ministerie hebben hun vruchten afgeworpen. De overheid stelt jaarlijks een quotum vast voor die regeling en het gaat hier om, schrik niet, honderden miljoenen. ‘Den Haag’ mag gerust zijn, wij hebben geen miljoenen aan garantie nodig. En juist omdat onze leningen zoveel lager zijn is het zo leuk dat we ook mee mogen doen. Proost!
Marco Tetteroo
Voorzitter Kredietunie Kennemerland
Kredietunie Kennemerland ziet graag haar ledental groeien en moedigt ondernemers aan zich aan te sluiten. De Kredietunie Kennemerland is bereikbaar via Mark de Vugt (06 – 420 67 387). Lid worden kan eenvoudig via de website www.kredietunie-kennemerland.nl
Kredietunie Kennemerland is een coöperatieve vereniging van ondernemers in de regio Kennemerland die elkaar helpen met krediet en coaching. Zij is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 63600889.
Kredietunie Kennemerland is lid van de Vereniging van Samenwerkende Kredietunies. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de Kredietunie Kennemerland een ontheffing verleend als bemiddelaar van opvorderbare gelden van artikel 4:3 Wet Financieel Toezicht (Wft).